Adriaticro
Adriaticro Adriaticro
homepage Početna ›› Eko Akcije
Ronilački Klub AdriatiCro Zagreb - Eko Akcije
Ronilački Klub Adriaticro Zagreb - Eko Akcije

Eko Dubrovnik, Primošten i Vodice

 Pozivi za ekološke akcije dolaze sa svih strana lijepe naše. Očito je da ronioci daju sve od sebe kako bi podigli svijest o važnosti očuvanja podmorja, ali i naših rijeka i jezera. U Dubrovniku se 11. svibnja, 27. godinu zaredom održala velika ekološka akcija na koju se odazvalo preko 110 ronilaca iz Hrvatske, Makedonije i BiH. Čistio se otok Jakljan gdje su uz ronioce čak i bageri imali prilično posla. Već idući vikend održane su Eko akcije u Primoštenu i Vodicama, 18. i 19. svibnja. Ovdje je otpada u moru bilo nešto manje, ali i malo je previše jer otpadu nije mjesto u moru. Sve ove akcije popratili su naši vrijedni članovi koji su svojim volonterskim radom i entuzijazmom pridonijeli čišćenju podmorja uoči turističke sezone. Osim toga pozitivne energije i dobre atmosfere nije nedostajalo, a našlo se vremena i za pokoji dobar tulum uz glazbu i dobro društvo. Znamo da će se ovaj ekološki niz nastaviti jer nam dolaze eko akcije u Kostreia,Splitu, Savudraiji, Vinjercu, Trebižatu........

Eko Kupa 2024

 Kao i svake godine, tako je i ove RK Adriaticro Zagreb prisutan u međunarodnoj eko akciji u Brodu na Kupi povodom Dana planeta Zemlja. Iako je temperatura Kupe svega 8 stupnjeva Celzija, ova nas rijeka svojom ljepotom uvijek privuče. Naša mala ali hrabra ekspedicija (Marek, Zoki i Ana Marija) ponosno su predstavljali naš klub i naše boje. Sigurno bi nas bilo mnogo više, ali već smo ranije planirali klupsko ronjenje u Fažani tako da je ove godine tako, ali RK Adriaticro organizira u Zaprešiću na jezeru Zajarki s gradom Zaprešićem eko akciju povodom dana naše divne planete. I na ovaj način želimo ukazati na važnost ekologije i svjesnost o opasnostima koje činimo Zemlji neodgovornim ponašanjem.

Ne budu loš - koristi koš

 U povodu Dana planeta Zemlje Grad Zaprešić organizirao je ekološku akciju čišćenja jezera Zajarki i okolnog područja. Akcija se održala 27. travnja 2024. od 11:00 na zaprešićkom jezeru Zajarki. Pozvani su svi da dođu i volontiraju čišćenjem okoliša „zaprešićkog mora“, a za dno jezera pobrinuli su se ronioci iz Ronilačkog kluba AdiatiCro Zagreb.
 
Zaprešić se ovime pridružio u akciji „Od izvora do mora”, a volonterima su osigurane majice, vreće i rukavice. Roniocima našeg kluba pridružili su se ronioci RK Adriaticro Jastrebasrsko i dragi prijatelji iz RK Požega. Na svu sreću nije bilo mnogo otpada, no ipak smo iz jezera Zajarki imali prilike izvaditi nešto stakla i nezaobilazne plastike koja je prava pošast. Stoga i ovom prilikom apeliramo na naše građane i sve one koji vole ovu našu divnu planetu neka povedu računa o razvrstavanju i odlaganju otpada kako on ne bi dolazio u naša jezera, rijeke i more. (dd)

S.O.S. Savica 2023.

Dana 7. listopada 2023. organiziramo ekološku akciju Sanacija ornitološkog staništa S.O.S. Savica.
Ovo je područje sa svojih dvanaest jezera još 1991. godine prepoznato kao vrijedno močvarno stanište te je proglašeno značajnim krajobrazom  s posebnim zoološkim rezervatom. Na žalost Savica je danas pojam zagađenja i ljudske nebrige kojom su pojedinci narušili prirodnu ravnotežu ovog prostora.
Uz potporu Grada Zagreba zajedno s članovima ŠRD Pešćenica kao partnerima nastavljamo s čišćenjem voda ovih dvanaest jezera vadeči značajne količine otpada. Najčešće su to građevinski otpad i plastika, ali pronađe se tu i automobila i drugih vozila.
I ove godine pozivamo sve ronioce, ljubitelje prirode, ribiče i građane Grada Zagreba da zajedno s članovima RK Adriaticro Zagreb i vatrogascima Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja da zajedničkim radom napravimo nešto korisno za naš zagrebački okoliš.
Protokol događanja:
9:00 Dolazak na veliko jezero kod ribičkog doma ŠRD Pešćenica
10:00-11:00 Početak eko akcije
11:30-13:00 Okrijepa i druženje

Sve informacije možete dobiti na 098/228-612

26. Ekološka akcija Dubrovnik 2023.

 Već dugi niz godina s veseljem sudjelujemo na ekološkoj akciji u Dubrovniku koju gospodin ante Perušina s ronilačkim centrom Abyss, gradom Dubrovnikom, županijom Dubrovačko-neretvanskom i Turističkom zajednicom Dubrovnik uspješno organizira već dvadeset šest godina. I ove godine nivo organizacije je primjer svima, a to je ujedno i razlog da se na akciju odazvalo preko 120 sudionika. I naši članovi vrlo dobro znaju kvalitetu ove eko akcije tako da smo popunili kapacitete za sudjelovanje u samo pet minuta od objave, no sigurno ćemo sudjelovati i iduče godine na 27. ekološkoj akciji u Dubrovniku.
Ove smo godine čistili plažu na Sunset Beach Dubrovnik jer je more i loše vrijeme napravilo dosta štete, tako da su na ovoj popularnoj plaži u moru završile pedaline, stolovi, suncobrani, ležaljke...No kao i kod svaea eko akcija cilj je bio i ukazati na potrebu da se stanovništvo uključi u zaštitu čistoće mora te smo i mi iz Zagreba došli pomoći i dati svoju podršku. 
Bilo je naravno i prilike za druženje s kolegama iz Vukovara, Slavonskog Broda, Požege, Kostrene, Zadra, Mostra, Sarajeva, Splita, Ohrida, ali vremena je premalo. Za potpuni ugođaj domačina je organizirao i likacijska ronjenja na Presidentu i Koločepu, a nakon degustacije specijaliteta iz svih krajeva zaputili smo se svojim kućama ugodno umorni od sjajno provedenog vikenda u Dubrovniku. (dd) 

Eko akcija na jezeru Strmec

 Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u sklopu projekta Zaštita i sigurnost, a u suradnji s Gradom Sveta
Nedelja, 10. svibnja 2023. organizirao je edukativno ekološku akciju na jezeru Strmec.
Akciji čišćenja jezera Strmec uz suradnike i volontere, pridružili su se i članovi lokalnog stožera odnosno
članovi Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja, članovi ronilačkog kluba Adriaticro Zagreb te zainteresirani
građani.

Poziv na ekološku akciju u Strmcu

 

Poštovani,

Ronilački klub Adriaticro Zagreb provodi projekt „Zaštita i sigurnost“ u okviru Europskog socijalnog fonda Jačanja kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice UP.04.2.11.0108, organizirati će edukativno ekološku akciju na jezeru Rakitje, Sveta Nedjelja.

 

Partner u projektu je grad Sveta Nedelja, a potporu nam pružaju pripadnici VZG-a Grada Sveta Nedjelja i članovi stožera Civilne zaštite grada Sveta Nedjelja.

Svoj doprinos u ovim eko akcijama daju nam i ribolovci, izviđači, planinari, umirovljenici,  djeca osnovnih škola i volonteri projekta, kao i mnogi drugi koji prepoznaju vrijednost ove naše akcije koja je svakako važna, ali je puno važnije da ljudima damo informaciju o važnosti održavanju čistim našeg mora, rijeka i jezera.

Stoga nam je od velike važnosti vaša potpora kako bismo pobudili svijest naših sugrađana o važnosti čistoće jezera Strmec jer Vi putem Vašeg izvještavanja možete prenijeti poruku da živimo od prirode i za prirodu.

 

Ekološko edukativnu akciju održati ćemo 10. svibnja 2023. s početkom u 10:00 sati na jezeru broj 1 kod ribičkog doma u Strmcu, Sveta Nedjelja

 

Kontakt: Armando Suša, voditelj projekta 091 173 7889.

              susa.armando@gmail.com,  info@ariaticro.hr

Eko akcija Rakitje 2023

 Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u sklopu projekta Zaštita i sigurnost, a u suradnji s Gradom Sveta
Nedelja, 06. svibnja 2023. organizirao je edukativno ekološku akciju na jezeru Rakitje.
Akciji čišćenja jezera Rakitje uz suradnike i volontere, pridružili su se i članovi lokalnog stožera odnosno
članovi Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja te zainteresirani građani.

Ekološka akcija Rakitje

  Ronilački klub ADRIATICRO Zagreb u sklopu projekta “Zaštita i sigurnost” s partnerom u projektu, gradom Sveta Nedelja organizira ekološku akciju čišćenja jezera Rakitje. Kako se u svibnju obilježava međunarodni dan biološke raznolikosti smatramo prikladnim obilježiti ga na ovaj način, potaknuti na brigu o očuvanju prirode, podići svijest stanovništva o zaštiti voda i organizama kojima je ona dom.

Uz pomoć i angažman članova i volontera ronilačkog kluba ADRIATICRO Zagreb pridružit će nam se i članovi stožera civilne zaštite grada Sveta Nedelja s njihovim predstavnicima te uz pripadnike Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedjelja i Državne intervenističke postrojbe civilne zaštite, očekujemo uspješnu akciju kojom ćemo očistiti jezero Rakitje nadaleko poznato kao oaza ribolovaca, građana Zagreba, Svete Nedelje i Samobora te kampera koji na putu prema moru žele uživati nekoliko dana u ljepotama ovog jezera.

Pozivamo zato sve zainteresirane sugrađane, ronioce, učenike, bicikliste, planinare i sve one kojima je priroda svakodnevni dio života da nam se pridruže te svojim angažmanom doprinesu očuvanju biološke raznolikosti, 6. svibnja 2023. godine (subota) u 10:00 sati u  Campu Zagreb, Jezerska ul. 6 na jezeru Rakitje.

 

 

Lijepo molimo potvrditi dolazak na navedene kontakte.

 

Kontakt: Armando Suša, voditelj projekta 091 173 7889.

Eko Brod na Kupi 2023

 Već tradicionalno članovi RK Adriaticro Zagreb sudjeluju na ekološkoj akciji čišćenja rijeke Kupe u Brodu na Kupi. Tako je bilo i ove godine, iako je temperatura rijeke bila svega 8 stupnjeva celzijusa, a brzina protoka Kupe velika. No i nama je to vrlo vrijedno ronilačko iskustvo, iako je prioritet eko akcije ukazati na potrebu očuvanja čistoće rijeke Kupe. Da u tome uspjevamo dokaz je i sve manje otpada u predivnoj rijeci Kupi. (dd)
Eko Dubrovnik, Primošten i Vodice
Datum: 20.5.2024.
 Pozivi za ekološke akcije dolaze sa svih strana lijepe naše. Očito je da ronioci daju sve od sebe kako bi podigli svijest o važnosti očuvanja podmorja, ali i naših rijeka i jezera. U Dubrovniku se 11. svibnja, 27. godinu zaredom održala velika ekološka akcija na koju se odazvalo preko 110 ronilaca iz Hrvatske, Makedonije i BiH. Čistio se otok Jakljan gdje su uz ronioce čak i bageri imali prilično posla. Već idući vikend održane su Eko akcije u Primoštenu i Vodicama, 18. i 19. svibnja. Ovdje je otpada u moru bilo nešto manje, ali i malo je previše jer otpadu nije mjesto u moru. Sve ove akcije popratili su naši vrijedni članovi koji su svojim volonterskim radom i entuzijazmom pridonijeli čišćenju podmorja uoči turističke sezone. Osim toga pozitivne energije i dobre atmosfere nije nedostajalo, a našlo se vremena i za pokoji dobar tulum uz glazbu i dobro društvo. Znamo da će se ovaj ekološki niz nastaviti jer nam dolaze eko akcije u Kostreia,Splitu, Savudraiji, Vinjercu, Trebižatu........
Eko Kupa 2024
Datum: 22.4.2024.
 Kao i svake godine, tako je i ove RK Adriaticro Zagreb prisutan u međunarodnoj eko akciji u Brodu na Kupi povodom Dana planeta Zemlja. Iako je temperatura Kupe svega 8 stupnjeva Celzija, ova nas rijeka svojom ljepotom uvijek privuče. Naša mala ali hrabra ekspedicija (Marek, Zoki i Ana Marija) ponosno su predstavljali naš klub i naše boje. Sigurno bi nas bilo mnogo više, ali već smo ranije planirali klupsko ronjenje u Fažani tako da je ove godine tako, ali RK Adriaticro organizira u Zaprešiću na jezeru Zajarki s gradom Zaprešićem eko akciju povodom dana naše divne planete. I na ovaj način želimo ukazati na važnost ekologije i svjesnost o opasnostima koje činimo Zemlji neodgovornim ponašanjem.
Ne budu loš - koristi koš
Datum: 29.4.2024.
 U povodu Dana planeta Zemlje Grad Zaprešić organizirao je ekološku akciju čišćenja jezera Zajarki i okolnog područja. Akcija se održala 27. travnja 2024. od 11:00 na zaprešićkom jezeru Zajarki. Pozvani su svi da dođu i volontiraju čišćenjem okoliša „zaprešićkog mora“, a za dno jezera pobrinuli su se ronioci iz Ronilačkog kluba AdiatiCro Zagreb.
 
Zaprešić se ovime pridružio u akciji „Od izvora do mora”, a volonterima su osigurane majice, vreće i rukavice. Roniocima našeg kluba pridružili su se ronioci RK Adriaticro Jastrebasrsko i dragi prijatelji iz RK Požega. Na svu sreću nije bilo mnogo otpada, no ipak smo iz jezera Zajarki imali prilike izvaditi nešto stakla i nezaobilazne plastike koja je prava pošast. Stoga i ovom prilikom apeliramo na naše građane i sve one koji vole ovu našu divnu planetu neka povedu računa o razvrstavanju i odlaganju otpada kako on ne bi dolazio u naša jezera, rijeke i more. (dd)
S.O.S. Savica 2023.
Datum: 3.10.2023.
Dana 7. listopada 2023. organiziramo ekološku akciju Sanacija ornitološkog staništa S.O.S. Savica.
Ovo je područje sa svojih dvanaest jezera još 1991. godine prepoznato kao vrijedno močvarno stanište te je proglašeno značajnim krajobrazom  s posebnim zoološkim rezervatom. Na žalost Savica je danas pojam zagađenja i ljudske nebrige kojom su pojedinci narušili prirodnu ravnotežu ovog prostora.
Uz potporu Grada Zagreba zajedno s članovima ŠRD Pešćenica kao partnerima nastavljamo s čišćenjem voda ovih dvanaest jezera vadeči značajne količine otpada. Najčešće su to građevinski otpad i plastika, ali pronađe se tu i automobila i drugih vozila.
I ove godine pozivamo sve ronioce, ljubitelje prirode, ribiče i građane Grada Zagreba da zajedno s članovima RK Adriaticro Zagreb i vatrogascima Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja da zajedničkim radom napravimo nešto korisno za naš zagrebački okoliš.
Protokol događanja:
9:00 Dolazak na veliko jezero kod ribičkog doma ŠRD Pešćenica
10:00-11:00 Početak eko akcije
11:30-13:00 Okrijepa i druženje

Sve informacije možete dobiti na 098/228-612
26. Ekološka akcija Dubrovnik 2023.
Datum: 22.5.2023.
 Već dugi niz godina s veseljem sudjelujemo na ekološkoj akciji u Dubrovniku koju gospodin ante Perušina s ronilačkim centrom Abyss, gradom Dubrovnikom, županijom Dubrovačko-neretvanskom i Turističkom zajednicom Dubrovnik uspješno organizira već dvadeset šest godina. I ove godine nivo organizacije je primjer svima, a to je ujedno i razlog da se na akciju odazvalo preko 120 sudionika. I naši članovi vrlo dobro znaju kvalitetu ove eko akcije tako da smo popunili kapacitete za sudjelovanje u samo pet minuta od objave, no sigurno ćemo sudjelovati i iduče godine na 27. ekološkoj akciji u Dubrovniku.
Ove smo godine čistili plažu na Sunset Beach Dubrovnik jer je more i loše vrijeme napravilo dosta štete, tako da su na ovoj popularnoj plaži u moru završile pedaline, stolovi, suncobrani, ležaljke...No kao i kod svaea eko akcija cilj je bio i ukazati na potrebu da se stanovništvo uključi u zaštitu čistoće mora te smo i mi iz Zagreba došli pomoći i dati svoju podršku. 
Bilo je naravno i prilike za druženje s kolegama iz Vukovara, Slavonskog Broda, Požege, Kostrene, Zadra, Mostra, Sarajeva, Splita, Ohrida, ali vremena je premalo. Za potpuni ugođaj domačina je organizirao i likacijska ronjenja na Presidentu i Koločepu, a nakon degustacije specijaliteta iz svih krajeva zaputili smo se svojim kućama ugodno umorni od sjajno provedenog vikenda u Dubrovniku. (dd) 

Eko akcija na jezeru Strmec
Datum: 12.5.2023.
 Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u sklopu projekta Zaštita i sigurnost, a u suradnji s Gradom Sveta
Nedelja, 10. svibnja 2023. organizirao je edukativno ekološku akciju na jezeru Strmec.
Akciji čišćenja jezera Strmec uz suradnike i volontere, pridružili su se i članovi lokalnog stožera odnosno
članovi Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja, članovi ronilačkog kluba Adriaticro Zagreb te zainteresirani
građani.
Poziv na ekološku akciju u Strmcu
Datum: 8.5.2023.
 

Poštovani,

Ronilački klub Adriaticro Zagreb provodi projekt „Zaštita i sigurnost“ u okviru Europskog socijalnog fonda Jačanja kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice UP.04.2.11.0108, organizirati će edukativno ekološku akciju na jezeru Rakitje, Sveta Nedjelja.

 

Partner u projektu je grad Sveta Nedelja, a potporu nam pružaju pripadnici VZG-a Grada Sveta Nedjelja i članovi stožera Civilne zaštite grada Sveta Nedjelja.

Svoj doprinos u ovim eko akcijama daju nam i ribolovci, izviđači, planinari, umirovljenici,  djeca osnovnih škola i volonteri projekta, kao i mnogi drugi koji prepoznaju vrijednost ove naše akcije koja je svakako važna, ali je puno važnije da ljudima damo informaciju o važnosti održavanju čistim našeg mora, rijeka i jezera.

Stoga nam je od velike važnosti vaša potpora kako bismo pobudili svijest naših sugrađana o važnosti čistoće jezera Strmec jer Vi putem Vašeg izvještavanja možete prenijeti poruku da živimo od prirode i za prirodu.

 

Ekološko edukativnu akciju održati ćemo 10. svibnja 2023. s početkom u 10:00 sati na jezeru broj 1 kod ribičkog doma u Strmcu, Sveta Nedjelja

 

Kontakt: Armando Suša, voditelj projekta 091 173 7889.

              susa.armando@gmail.com,  info@ariaticro.hr

Eko akcija Rakitje 2023
Datum: 8.5.2023.
 Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u sklopu projekta Zaštita i sigurnost, a u suradnji s Gradom Sveta
Nedelja, 06. svibnja 2023. organizirao je edukativno ekološku akciju na jezeru Rakitje.
Akciji čišćenja jezera Rakitje uz suradnike i volontere, pridružili su se i članovi lokalnog stožera odnosno
članovi Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja te zainteresirani građani.
Ekološka akcija Rakitje
Datum: 4.5.2023.
  Ronilački klub ADRIATICRO Zagreb u sklopu projekta “Zaštita i sigurnost” s partnerom u projektu, gradom Sveta Nedelja organizira ekološku akciju čišćenja jezera Rakitje. Kako se u svibnju obilježava međunarodni dan biološke raznolikosti smatramo prikladnim obilježiti ga na ovaj način, potaknuti na brigu o očuvanju prirode, podići svijest stanovništva o zaštiti voda i organizama kojima je ona dom.

Uz pomoć i angažman članova i volontera ronilačkog kluba ADRIATICRO Zagreb pridružit će nam se i članovi stožera civilne zaštite grada Sveta Nedelja s njihovim predstavnicima te uz pripadnike Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedjelja i Državne intervenističke postrojbe civilne zaštite, očekujemo uspješnu akciju kojom ćemo očistiti jezero Rakitje nadaleko poznato kao oaza ribolovaca, građana Zagreba, Svete Nedelje i Samobora te kampera koji na putu prema moru žele uživati nekoliko dana u ljepotama ovog jezera.

Pozivamo zato sve zainteresirane sugrađane, ronioce, učenike, bicikliste, planinare i sve one kojima je priroda svakodnevni dio života da nam se pridruže te svojim angažmanom doprinesu očuvanju biološke raznolikosti, 6. svibnja 2023. godine (subota) u 10:00 sati u  Campu Zagreb, Jezerska ul. 6 na jezeru Rakitje.

 

 

Lijepo molimo potvrditi dolazak na navedene kontakte.

 

Kontakt: Armando Suša, voditelj projekta 091 173 7889.

Eko Brod na Kupi 2023
Datum: 24.4.2023.
 Već tradicionalno članovi RK Adriaticro Zagreb sudjeluju na ekološkoj akciji čišćenja rijeke Kupe u Brodu na Kupi. Tako je bilo i ove godine, iako je temperatura rijeke bila svega 8 stupnjeva celzijusa, a brzina protoka Kupe velika. No i nama je to vrlo vrijedno ronilačko iskustvo, iako je prioritet eko akcije ukazati na potrebu očuvanja čistoće rijeke Kupe. Da u tome uspjevamo dokaz je i sve manje otpada u predivnoj rijeci Kupi. (dd)
 

ZADNJE NOVOSTI I AKCIJE

Datum / 22.4.2024.
Datum / 8.4.2024.
Datum / 8.4.2024.
Google Maps - Lokacija

Google Maps - Lokacija